Quantcast
Channel: prydnadsväxter – odlingswebb – Din täppa på webben
Viewing all 26 articles
Browse latest View live

Liljor

$
0
0

Släkte: Lilium L.
Familj: Liliaceae (Liljeväxter)
Höjd: 30 – 150 cm
Bredd: 30 cm
Läge: Lätt skugga
Färg: Vit, rosa, gul, orange och röd

Liljan växer naturligt över nästan hela den tempererade delen av världen, från Europa ner till Japan via Indien och Filipinerna samt tvärs över den nordamerikanska kontinenten.

Liljor information:
Det finns runt 100 olika arter av liljor och de som finns i trädgårdsbutiker brukar delas upp i 4 grupper kända som longiflorum, orient-gruppen, hollandicum-gruppen samt la-hybrider som är en korsning mellan gruppen longiflorum och hollandicum-gruppen. Grupperna skiljer sig åt genom höjd, antal och storlek på blommor, doft och färgnyanser.

Att plantera liljor:

Liljor planteras med fördel på våren tillsammans med alla andra lökar, Många liljor trivs också bra i växthus. Jorden bör vara lucker och väldränerad. De allra flesta liljor tycker om att marken där de planteras är svagt sur. Lökarna planteras runt 3,5 dm ifrån varandra och lite drygt 1,5 dm ner i marken. Väl på plats bör man vattna liljorna rikligt så de får en god start.

Liljor skötsel:

Liljor kräver inte särskilt mycket arbete efter att de blivit planterade. Ett tunt lager kompost följt av ett tunt lager komposttäckning varje vår gör att de trivs. Liljan behöver bara vattnas under torra perioder och om stjälkarna blir lite för höga kan de behöva stöttas upp.

Att föröka liljor

Liljor förökas enklast genom att man vid hösten gräver upp sidolökar som sedan kan återplanteras direkt eller nästkommande vår. Våren är att rekommendera då det ger löken en tids säkerhet innan den sätts tillbaka i jorden. Man kan också använda sig av de frön som liljan ger ifrån sig men då de flesta liljor som planteras i Sverige är hybrider kan resultatet från dessa frön variera kraftigt. Liljorna från fröna kommer med största sannolikhet inte likna modersplantan. Om man planerar att föröka sina liljor får man vara beredd på att det tar tid, en ny lilja kommer inte att ge blommor på minst 6 år, dock kan det bli en vacker grön planta att titta på under tiden.

Liljor övervintring

De allra flesta liljor som planteras i Sverige klarar av den svenska vintern utan problemTäck gärna plantan med granris eller halm på hösten så att liljan håller sig varm och torr. Om man känner sig osäker kan man övervintra lökarna svalt och torrt inomhus.


Odla ananas

$
0
0

Ananas kan odlas som en vacker krukväxt. Med tålamod och tur kan man t.o.m. efter ett par år skörda sin egen ananas.

För att odla ananas skär man lämpligen av topprosetten på en mogen ananas och sätter i vatten eller direkt i jord. Vanlig odlingsjord fungerar bra eller plantera i en blandning av kogödsel, rhododendronjord och sand. Välj en ananas med en frisk rosett. På sommaren är det lättare att finna ananas med frisk rosett i din matbutik.


Om sätter den i vatten brukar rötter växa ut på ett par veckor och man sätter sedan över den till en kruka med jord. Ofta tar det tid för den att anpassa sig till jorden och i genomsnitt tar det lika lång tid i båda fallen innan den börjar växa ordentligt, men efter några månader bör tillväxten ta fart.

Vattna krukan genom botten och inte i rosetten för att den har lätt att ruttna i mitten i svenska förhållanden. I ett svenskt bostadshus är det inte lika varmt och ventilerad som i de områden där ananas växer naturligt där hettan och luftströmningen leder till nästan omedelbart vattenavdunstning i mitten av rosetten när det regnar. Ananas behöver mycket värme. Ställ gärna ut krukan i uterum eller växthus på sommaren men undvik för stora skiftningar i temperaturen. Växten överlever ute, den kan t.o.m. blomma men för att få en söt och fin frukt krävs varmare förhållanden. Hela växten växer mindre när det är kallare.
Ananas behöver också ljus. Placera den i söderläge. Plantera om till större kruka om det behövs. Efter ett par år kan man få en blomma i mitten och kanske t.o.m. få skörda sin egen ananas.

Varning för falska fröer på nätet. (Fröfusket)

$
0
0

Fusk vid handel över internet har förekommit i olika former. Alltifrån e-butiker som tar betalt men som inte levererar några varor till produkter som inte är vad de utger sig att vara.

Den senaste tiden har fusket vid fröförsäljning också eskalerat. Att fuska vid försäljning av fröer är ganska tacksamt för den som är oärlig. Fusket är svårt att avslöja förrän först efter ett antal månader eller ännu längre och det är lätt att ersätta de utlovade fröerna med gamla eller helt andra fröer utan att det märks förrän plantan har växt upp. Och om det inte gror kan odlaren tro att det istället varit något fel på odlingsförhållandet.  Fröer är också relativt billiga så det finns risk att många väljer att inte reklamera efter så lång tid. Det man bör göra är iallfall att lämna ett ömdöme om försäljaren och varna andra så att fusket inte kan fortsätta.

Marknaden för frön på nätet har exploderat och med det tyvärr också antalet oseriösa försäljare. Det kan komma helt andra fröer än de du beställt, eller frön som är gamla eller av annan anledning har dålig grobarhet. Vissa påstår sig sälja udda, roliga och ovanliga ”fantasiväxter”. Försäljningen kan ske både på webbsidor, sociala medier t.ex. Facebook, köp-och sälj sidor t.ex. Blocket, Tradera, Ebay och Amazon.

Några uppenbara fake-grödor  har varit fantasiväxter som blå, gula, svarta och lila jordgubbar, klättrande jordgubbar, blått sileshår, krysanthemum i regnbågens alla färger, eller träd med frukter som har formen av en bäbis eller buddhafigur.

Men det finns en rad knep för att avslöja vilka som är fuskare:

  1. • Kolla upp vad fröerna har för vetenskapligt namn och sortnamn. Det borde finnas om du handlar av en seriös aktör. Sök på sortnamnet i en sökmotor t.ex. google och gör en bildsökning.  Finns sorten i verkligheten, så finns det ofta många olika bilder av den på internet och andra aktörer som säljer samma sort.
  2. • Finns sorten hos seriösa fröfirmor? Om inte, finns den troligtvis inte överhuvudtaget, om det inte är någon privatperson som säljer äldre växter.
  3. • Är fröna öppet pollinerade? Är de det betyder det att de har pollinerats utan kontroll, till exempel av insekter. Då finns också en risk för att plantorna inte får samma färg och egenskaper som moderplantan. Det gäller även frön från F1-hybrider.
  4. • Kolla priset. Om fröerna är mycket dyrare eller mycket billigare än hos traditionella fröfirmor bör man vara försiktig och köpa någon annanstans.
  5. • Fröer som utlovar fantasiväxter är antagligen just fantasiväxter med lockande bilder gjorda i något bildbehandlingsprogram t.ex.

• Blå, gula, svarta och lila jordgubbar, klättrande jordgubbar, gigantiska jordgubbar.

• Köttätande växt som ser ut som den köttätande växten i datorspelet Super Mario Bros.

• Blått sileshår.

• Krysanthemum i regnbågens alla färger.

• Träd med frukter som har formen av en naken kvinna.

• Träd med frukter som har formen av en buddhafigur.

• Klättrande citrus.

• Blå, vit, svart och illgrön melon. Melon som har färg och form som gummibröst.

• Blå suckulenter.

• Ljusblå gran.

• Tomater på träd

• Vindruvsplantor med druvor i regnbågens alla färger

 

Naturlig bekämpning av skadedjur och växtsjukdomar i trädgården

$
0
0

Den som har en egen odling vill antagligen undvika konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel så långt det går för att inte bara kunna skörda närodlade, utan även näringsrika och giftfria grönsaker själv.

Men det finns många skadedjur och växtsjukdomar som kan ställa till det för trädgårdsodlaren. Löss, malar, väcklare, sniglar och mjöldagg kan vara skadliga för växterna och grönsakerna i din trädgård och riskera att förstöra hela skörden. Det finns dock naturliga lösningar mot det mesta.

Man kan också göra mycket förebyggande för att undvika allvarligare angrepp.
Ju mer mångfald man har i sin trädgård, desto mindre risk för angrepp.  Blanda gärna grönsaker och blommor. Det lockar till sig nyttoinsekter som i sin tur kan bekämpa skadegörare. Man kan även sätta kryddväxter bland grönsakerna, Kryddväxter lockar t.ex. blomflugor vars larver gärna äter bladlöss.

Fiberduk och kålnät kan också användas för att hindra att skadedjur kommer åt nyttoväxterna.

Genom att skapa en mångfald i trädgården kan man undvika allvarliga angrepp från skadedjur lättare.

Var uppmärksam på tidiga angrepp

Det gäller också att vara uppmärksam och påbörja bekämpningen tidigt innan skadedjuren får rejäl spridning. Att ta en daglig tur i trädgården och titta till sina växter är både trevligt och förebyggande. Om  man upptäcker angrepp tidigt när det bara är några enstaka skadedjur kan det ofta räcka med att manuellt plocka bort t.ex. sniglar, bladlöss och kålfjärilslarver.
Skalbaggar ska man försöka ta när de är larver och klämma dem då.

Se också till att det inte kommer med skadedjur t.ex. snigelägg när du sätter in en ny planta i trädgården.

– Upptäcker man att det har kommit löss på plantorna kan man börja med att ta till handkraft och klämma dem man ser med fingrarna. Är de lite fler kanske man kan spruta med en kraftig vattenstråle, så att de trillar av.

Att spola med vatten är effektivt även mot skadegörare på frukt, till exempel äppelväcklare.
– Där gäller det också att vara observant tidigt. Man ska spola trädet när det är tidig kart, då kan det ha effekt.

Se till växterna har optimala förhållanden

Det är också så att sjuka, uttorkade eller växter som lider av näringsbrist lättare drabbas av angrepp. Se till att växterna har goda förhållanden och en näringsrik jord så står de själva lättare emot angrepp. Se till att växter som du köper är friska och ser hälsosamma ut.

Se också till att t.ex. trädkronor hålls luftiga och beskär träden till en bra form.

Husmorstips mot ohyra i trädgården

Räcker inte manuell bortplockning och vatten för att få bort bladlössen kan man blanda en såpalösning bestående av en halv deciliter såpa och två matskedar rödsprit till en liter vatten och sedan spruta på lössen. Detta bör man upprepa ungefär en gång i veckan för att bli av med dem helt.

För att hålla tillbaka mjöldagg som kan vara vanligt på rosor, perenner, vinbär, ärtor och krusbär kan man blanda 10g bikarbonat i 1 l vatten och sedan spruta den egengjorda blandningen på skadedjuret.

– Det finns även nematorer (en typ av maskar) som man kan köpa. De söker upp larverna och går in i skadedjuren som sedan dör efter ett tag.

Recept på huskurer mot skadedjur i trädgården

Mot bland annat bladlöss, mjöldagg och trips, med mera:
0,5 dl såpa
2 msk rödsprit
1 l vatten
Spruta direkt på skadedjuren. Upprepa en gång i veckan.

Mot mjöldagg:
10 g bikarbonat
1 l vatten
Kan behöva upprepas.

Mot mjöldagg på gurkväxter:
Två skalade vitlöksklyftor
2 tsk såpa
2 l vatten

Tåliga trädgårdsväxter

$
0
0

Även för den som inte har gröna fingrar eller som vill lägga mycket tid på att pyssla om sina växter i trädgården så finns det vackra växter att välja på som överlever utan särskilt mycket omvårdnad och vattning. Det finns växter som tål skugga och fuktiga lägen och andra som klarar sig fint där det är soligt och torrt. Så utan särskilt mycket jobb kan du både locka insekter till din trädgård och få vackra blommor som du kan njuta av eller plocka till en bukett.

Här är exempel på några riktigt tåliga trädgårdsväxter.

 

Rosenstav (Liatris spicata)

Rosenstav är en perenn med gräsliknande blad och cylinderformade lila, rosa eller vita blommor. Rosenstav blommar på sin ståtliga stjälk i juli–augusti och är en bra snittblomma. Även bin och andra  insekter älskar blomman. Den blir cirka 60 cm hög och växer bäst på soliga eller lätt skuggade platser med torr jord.

 

 

Röd solhatt (Echinacea purpurea)

Släktet solhattar kommer från Nordamerika där de växer ganska utbrett i det vilda.  Röd solhatt är en populär art som traditionellt också använts som medicinalväxt. Den är även omtyckt av fjärilar. De vanligaste sorterna har rosalila eller vita kronblad och brunröd blomknopp och blommar juli–september. Den har ett robust växtsätt med stadiga stjälkar och fungerar också bra som snittblomma.

 

 

Alunrot (Heuchera)

Alunrot är en perenn som har söta små vita eller rosa blommor på långa stjälkar, men som framförallt odlas för sina vackra blad som finns i mängder av olika färger. Den kan odlas på friland eller i kruka. Växten är frosttålig och håller sig fin långt in på hösten.

 

 

Spetsmössa (Tiarella cordifolia)

Spetsmössa är en vacker växt med gröna blad och vitrosa blommor som växer i tuvor och blommar under maj–juni. Spetsmössan  trivs bra på skuggiga, fuktiga lägen, både i rabatter och som marktäckare under buskar och träd. Den blir upp till 30 cm hög.

 

 

 

Bolltistel (Echinops)

Bolltisteln har läckra klotformade blå, lila eller vita blommorna och är mellan 30 till 70 cm hög. Växten har en stadigt växtsätt med kraftiga stjälkar och tistelliknande blad. Den är torktålig och solälskande och blommar i juni–juli. Även insekter gillar bolltisteln.

 

 

Funkia (Hosta)

Funkia är ett slälte med mer än 30 olika arter, som bildar täta rosetter av ovala blad som finns i olika färger och med olika mönster och spännande strukturer. Den blommar på sensommaren, ofta med vita eller violetta klockformade blommor. Den trivs i fuktig, näringsrik jord och passar för både rabatter och krukor i halvskuggiga till skuggiga lägen.

 

 

Pion (Paeonia)

Pioner är utbredda över hela norra halvklotet och finns både som örtartade perenner och vedartade buskar. De har kraftfulla blad, och stora magnifika blommor som ofta är röda, rosa, gula eller vita och blommar i maj eller juni beroende på sort och växtplats. Vissa sorter av busk- eller trädpion kan även blomma om i september. Pioner trivs allra bäst i halvskuggiga lägen och i lite fuktig jord.

 

 

Perovskia (Perovskia atriplicifolia)

Perovskian har ett upprätt växtsätt och ser ut lite som en buske. Bladen är gråaktiga och blommorna violetta. Den är mycket torktålig, cirka en meter hög, och trivs i soliga till halvskuggiga lägen. Den har en stark kryddig doft, blommar i juli till oktober och är en mycket vacker snittblomma.

 

 

Strandtrift (Armeria maritima)

Strandtriften blommar  i maj–juni med rosa, lila eller vita blommor. Den doftar gott av nektar. Strandtrift trivs bra i salta områden, varför den överlever till exempel vid vägkanter där det har saltats på vägen. Passar också för rabatter och stenpartier.

 

 

Strandiris (Iris siberica)

Strandiris trivs bäst i fuktiga jordar i soligt läge, men fungerar även bra som dammväxt och klarar sig fint även i torrare jordar. Den har gröna långsmala blad, blir knappt en meter hög och blommar i juni–juli. Blommorna är doftande och de vanligaste färgerna är blå, lila och vita.

Strandiris är en väldigt långlivad perenn om den får växa på samma plats, den tycker inte om att bli flyttad på.

 

Kärleksört (Hylotelephium telephium)

Kärleksört är en perenn som tillhör familjen fetbladsväxter. Tidigare räknades kärleksörten till släktet fetknoppar (Sedum). Mycket torktålig och trivs i soliga lägen. Rosa, vita eller gulgröna blommor som blommar i juli till oktober och som älskas av bin.

Inlägget Tåliga trädgårdsväxter dök först upp på odlingswebb - Din täppa på webben.

Odla dahlior

$
0
0

Dahlior lyser upp i trädgården med sina vackra färger och former från juli fram tills dess att det blir frost. Utseendet kan variera och de grupperas utifrån utseendet som anemonblommande, dekorativa, bollformade, pompon, kaktus, näckros, jättar eller dvärgar.

Det finns över 50 000 olika sorter och storleken varierar från 15 cm upp till 1,7 meter eller högre.

Odlingsförhållanden

Dahlior trivs bäst i full sol, en lätt, sandig jord och med god tillgång till vatten. Gödsla gärna också några gånger under säsongen. De tål ingen frost, så ta upp dem  innan det blir tjäle i jorden. Ta bort jord och låt knölarna torka ordentligt. Förvaras i luftiga backar eller i spån eller lite jord och ställ torrt och svalt men frostfritt.

Förökning

Dahlior kan förökas genom att knölarna delas. Dela gärna knölarna varje år så att de inte blir för stora. Från stammens ögon växer en blommande stjälk fram. De kan också sticklingsförökas genom att man lirkar loss ett skott och sätter i vatten eller i fuktig jord. De  kan också frösås. Frösådda dahlior kan dock skifta i färg med åren.

Inlägget Odla dahlior dök först upp på odlingswebb - Din täppa på webben.

Viewing all 26 articles
Browse latest View live